luni, 28 noiembrie 2011

Simţul artistic şi diversitatea, dezvoltate în lumea celor mici

duminică, 27 noiembrie 2011

Săptămâna Educaţiei Globale la şcolile din Vîrfu Cîmpului

Elevii şcolilor de pe raza comunei Vf. Cîmpului au desfăşurat numeroase şi variate activităţi cultural artistice şi distractive în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale. Debutul activităţilor a fost realizat de educatoarele Budeanu Adela şi Chişan Lucica, care au desfăşurat cu preşcolarii activităţi de recunoaştere a fructelor şi legumelor, prin joc, folosind diverse materiale didactice. Totul s-a finalizat cu prezentare de filmuleţe care au dovedit celor mici de ce este important să consume fructe şi legume.
Activităţi similare s-au desfăşurat şi la Scoala Ionăseni, sub îndrumarea profesor Ifrim Cristina şi învăţător Todiraş Monica.
 Elevii claselor I-IV s-au bucurat în perioada amintită de variate activităţi, cum ar fi:
“Credinţa, nădejdea, dragostea-virtuţi ce pot schimba lumea” (invăţător Ceahlău Gianina);
“Duşmanul din farfurie” (învăţători Onofrei Viorica şi Todiraş Monica, profesor Ifrim Cristina);
“Natura în ochi de copil” (învăţător Bercea Viorica);
“Identitatea persoanei” (învăţători Costea Ciceroni şi Costea Silvia).
Elevii claselor I-VIII s-au bucurat de prezentări atractive şi jocuri interactive susţinute de psihologul şcolar Gaidur Oana Andreea, pe tema “Managementului timpului” - finalizate cu chestionare adaptate vârstei elevilor.
Profesorul Budeanu Carmen Narcisa a derulat şezătoarea literară “Personalităţi ale judeţului care au schimbat lumea”, cu elevii claselor V-VIII, făcând apel cu această ocazie şi la tradiţiile populare - prin folosirea costumelor populare ale şcolii.
Ziua de 16 noiembrie –ziua TOLERANŢEI nu a fost indiferentă pentru elevii clasei  a VII-a, care sub îndrumarea profesorului Halici Daniela au realizat afişe pe această temă.
Activităţile sportive, nelipsite din agenda şcolii, organizate de profesor Calancea Alina au fost motiv de bucurie pentru elevii claselor V-VIII, care s-au întrecut la şah şi tenis de masă.
Micii şi mai marii ecologişti au răspuns prompt şi cu acestă ocazie, demonstrând încă o dată că natura nu le este indiferentă. 

miercuri, 23 noiembrie 2011

Evantai de manifestări la Şcoala nr. 12 Botoşani


In saptamana 14-20 noiembrie 2011 in Scoala cu clasele I-VIII nr.12 Botosani s-a derulat proiectul national “Saptamana Educatiei Globale”, care a avut drept tema : “Atitudini pentru lumea noastra”. Dintre activitatile derulate in scoala mentionam :
1. COPACUL PRIETENIEI  - Grupul tinta a fost  format din elevii claselor  I C step, a I V-a, a V-a A,B coordonati de prof  C. Temneanu, inv V. Poroh, inv E. Maxiniuc, prof L Poleuca si M.Seniuc. Activitatile derulate : “Pro sau contra”, “Hora prieteniei”, “100 de personalitati care au schimbat lumea”, “Prin Romania- obiective turistice, traditii, obiceiuri, “ Mensa sana in corpore sano”, “Cunoastere pentru acceptare”.
2.  FII CETATEAN GLOBAL-  Grupul tinta a fost format din 18 elevi ai clasei a IV-a C coordonati de prof inv primar  T. Palade. Activitatile  derulate : “Cunoastere pentru acceptare”, “Cultura si civilizatie rurala si urbana romaneasca”, Povesti de viata”, “Micii ecologisti”. Parteneri : “Mediateca “ Botosani
3. SPORT SI SANATATE- Grup tinta : echipa de handbal a scolii (D Petreanu, C Miler, A Tuchilus, A Brehuiescu, C Pirvu, L Cardas, D Nechifor, M Istrate), coordonator este prof  N Drescanu. Activitati : participare la etapa pe municipiu a campionatului scolar de handbal fete. Echipa scolii a obtinut locul III.
 4.COPILUL SI LUMEA – Grup tinta format din  elevii claselor a  VIII-a A, B, coordonatori : prof. L. Bursuc si  A. Chirileasa. Activitati : realizare de desene, creatii proprii, maxime si cugetari – pledoarie pentru o lume mai buna. Iata cateva citate din compunerile copiilor :
„Ne este greu sa spunem :”Imi pare rau:, „Te iubesc” sau „Ajuta-ma!”,  pentru ca nu stim sa apreciem ceea ce ni se ofera si pe cei din jurul nostru.”(E Caliniuc, cl a VIII-a A)
„Un loc aparte mi-a atras atentia: o cladire cenusie, cu gratii, inconjurata cu sarma ghimpata; un grup de turisti iesea de acolo cu fetele ingandurate. Am recunoscut o inchisoare. – E doar un muzeu: acum oamenii nu mai comit infractiuni” „Vis de copil”- E Drobota, cl a VIII-a A
5. SI NOI PUTEM AJUTA - Grup tinta : elevii claselor a VI-a B si a VII-a A, condusi de prof O Buhociu si D Hlihor. Activitati : colectarea de bunuri  ( haine, alimente, rechizite, etc).  Intalnirea cu familia Bostan din Dolhasca va avea loc sambata 3 dec 2011. S-a luat deja legatura cu primaria din Dolhasca, judetul Suceava si s-a vorbit cu dna asistenta sociala. (Profesor Octavia Buhociu)

luni, 21 noiembrie 2011

Caritate şi diversitate în şcolile din mediul rural

Elevii Şcolii din Orăşeni Deal, coordonaţi de învăţătorii Nicoleta Corduneanu, Gica Simion şi Lilioara Bârsan, au continuat în Săptămâna Educaţiei Globale activităţile din cadrul proiectului „Bunăvoinţă”. Acesta e gândit în sprijinul persoanelor cu nevoi materiale sau sociale speciale, prin implicarea elevilor în acţiuni de caritate. Directorul şcolii, profesor Carmen Iftode, mulţumeşte părinţilor care s-au implicat în acest proiect, făcând astfel mai uşoară povara bătrâneţii pentru câţiva bătrâni singuri.
Şi elevii claselor primare de la Şcoala „Neculai Leon” din Băiceni au derulat activităţi legate de Săptămâna Educaţiei Globale. O parte au vizitat expoziţia de animale vii de la Muzeul Judeţean de Istorie, întărindu-şi astfel sentimentele de dragoste şi protecţie faţă de acestea. Micuţii coordonaţi de institutorul Neculai Arpinte au avut o întâlnire cu elevii de la Şcoala Balta Arsă, coordonaţi de institutor Şurubaru Mihaela, în cadrul proiectului „Atitudinea faţă de ceilalţi”. În cadrul activităţilor desfăşurate, elevii celor două şcoli au vorbit despre necesitatea protejării naturii, au realizat două cărticele cu fructe şi legume de toamnă şi s-au deconectat într-o întrecere sportivă între cele două şcoli.
         

Frânturi fotografice din Săptămâna Educaţiei Globale, derulată la Şcoala "Dimitrie Pompeiu" din Broscăuţi




Problemele omenirii, pe înţelesul copiilor

 Secvenţe din Proiectul “Sa vorbim despre problemele omenirii, pe intelesul nostru”, au coincis în perioada 14-20 noiembrie, la Şcoala nr. 17 Botoşani, cu activitatile educative din “Saptamana Educatiei Globale” - derulate sub genericul “Atitudine pentru lumea noastra”.
Teme ca “Dependenta de calculator”, “Televizorul, prieten ori dusman”, “Voluntariatul intre necesitate si altruism”, “Scoala alaturi de tine in orice situatie”, “Cum actionam sa nu poluam?”, “Violenta, rana a sufletului”, “Incalzirea globala-incotro?”, “O secunda pentru viata noastra” au generat discutii aprinse in dezbaterile cu elevii si parintii. Vizitele la Statia Meteorologica, realizarea de postere si desene, demonstratiile practice au completat paleta activitatilor derulate in toata aceasta perioada.
Pe 19 noiembrie a avut loc proiectarea unui film cu tematica rutiera. Ulterior, un numar de 30 de elevi au completat chestionare, care se refereau la aspectele vizionate. Acest “crampei” de activitate educativa face parte dintr-un proiect mai amplu,”Viata are prioritate”, care se va derula in perioada 2011-2015, pe baza strategiilor elaborate in Proiectul de Dezvoltare Institutionala al instituţie de învăţământ.
Necesitatea luarii unei atitudini corecte si incisive in fata problemelor planetei ii face pe elevi mai responsabili, mai altruisti si-i directioneaza in luarea unor decizii corecte, privind apararea si protejarea mediului natural, consideră iniţiatorii evenimentelor. In total, peste 340 de elevi, 46 parinti si 18 cadre didactice au desfasurat activitatile din proiect, monitorizati indeaproape de managerii unitatii, profesorii Rodica Elena Dodita si Viviana Furtuna.

duminică, 20 noiembrie 2011

Lecţii despre şah, la Şcoala nr. 8 Botoşani

Profesorii Silvia Diaconu şi Elena Filipescu au iniţiat în perioada 14- 18 noiembrie 2011 proiectul cu tema  Atitudine pentru lumea noastra. Materializarea proiectului a presupus, în prealabil, încheierea unui parteneriat între Palatul Copiilor Botoşani, Centrul scolar de educatie incluziva  Botosani şi Scoala nr. 8 Botoşani, din echipa de proiect făcând parte şi profesor Marcel Dupu – directorul palatului Copiilor Botoşani, profesor Daniela Nour, profesor Aurel Răileanu – director al Centrului Scolar de Educatie Incluziva Botosani şi profesor Ioan Ciobanasu – director al Şcolii nr. 8 Botosani. 
 Grupul tinta căruia s-au adresat activitatile proiectului din cadrul Săptămânii Educaţiei Globale a fost constituit din  elevii integrati de la Scoala nr.8 Botosani. Principalul scop al manifestărilor a fost cunoasterea si formarea unor atitudini sanatoase, necesare dezvoltarii personalitatii elevului prin practicarea jocului de sah. Printre activităţile ce au prins viata de-a lungul a cinci zile merită evidenţiate: prezentarea aparitiei jocului de sah; descrierea tablei de sah; dezbatere cu psihologi pe tema: “Rolul sahului in viata copilului”; noţiuni introductive despre toleranta si fair play; prezentare de softuri educationale realizate de elevii cercului de informatica de la Palatul Copiilor Botosani despre personalitati din lumea sahului mondial; prezentari Power-Point cu campionii romani care s-au evidentiat in competitii nationale si internationale; dezbatere pe tema necesitatii cunoasterii jocului de sah; vizionarea filmului documentar “Sahul de la simplu la complex” - realizat de membrii Cercului de informatica de la “Palat”. 

vineri, 18 noiembrie 2011

Lectii de viata la Scoala nr. 7 Botosani

Institutia scolara botosaneana a marcat si in acest an Saptamana educatiei globale cu un proiect complex de activitati. Toate cadrele didactice si toti copiii s-au implicat intr-o forma sau alta in activitati care au avut ca scop constientizarea importantei sanatatii, culturii, sportului, mediului sau valorilor, in general. Pe domeniul "Educatie morala", copiii s-au bucurat sa poata darui alimente, hainute si jucarii in cadrul unei actiuni caritabile intitulate:"Noua ne pasa!", la finalul careia pachetele au fost directionate catre gradinite din mediul rural, case de copii, Centrul de educare incluziva, dar si nevoiasilor de la Cantina saracilor. Alte activitati interesante au vizat "Educatia pentru securitate personala", prin activitati de prevenire a violentei, a consumului de alcool si a pornografiei infantile, in cadrul unor intalniri cu reprezentanti ai IPJ Botosani(Monica Titei si Anca Silion) si cu dr. Cornel Saradan. Copiii sunt si mici ecologisti, astfel ca nu puteau lipsi activitatile de ecologizare, colectarea de Peturi si maculatura. Elevii si-au amintit in aceasta saptamana cat de important e sa citesti, sa desenezi, sa mergi la teatru, la film sau sa vizitezi un muzeu, prin actiuni in colaborare cu Bibiloteca Mihai Eminescu, filiala Primaverii, Muzeul Nicolae Iorga, Muzeul Judetean de istorie. "Educatia pentru sanatate" a avut ca tinta educarea elevilor in vederea consumului de alimente sanatoase prin actiuni cum ar fi "Vreau sa cresc sanatos" sau "Pro si contra Fast Food". Psihologul scolar a avut activitati interesante in colaborare cu reprezentati ai Consiliului elevilor, echipa Peer Mediation, pe tema "Implicarea face diferenta". Toate aceste incercari de a ii face pe copii sa ia atitudine se pare ca au avut succes, pentru ca ei s-au implicat cu mult drag in toate activitatile propuse si au dat dovada de empatie, generozitate si intelepciune.

duminică, 13 noiembrie 2011

Satul natal, temă pentru creaţii literare premiate la Broscăuţi


* aceeaşi localitate a găzduit şi un proces literar, în care au fost „inculpaţi” alcoolul, tutunul şi cafeaua *
Pe 13 noiembrie 2011, elevii Şcolii „Dimitrie  Pompeiu” din comuna Broscăuţi, judeţul Botoşani, au fost gazde pentru elevi ai Şcolii Borzeşti, din comuna Ungureni, într-o primă activitate din cadrul  Proiectului „Sate pe Jijia de sus: Broscăuţi-Borzeşti” - ce se va derula în actualul an şcolar. Elevii celor două şcoli au fost competitori într-un concurs de creaţie literară, cu tema „Satul natal”, ulterior prinzând viaţă şi procesul literar intitulat „Vinovaţi sau nevinovaţi?”, în care erau vizaţi „Alcoolul, Tutunul şi Cafeaua”. „Apărători” şi „acuzatori” au fost elevii clasei a VI-a B, îndrumaţi de profesor Apostol Iuliana – Andreea.
Juriul format din profesor Mihai Mihaela (directorul şcolii), profesor Apostol Iuliana – Andreea (coordonatorul proiectului), profesor Apostol Alexandru şi profesor Enacache Maria (parteneri ai proiectului), a premiat cele mai frumoase creaţii literare.
Şurubaru Oana (Şcoala Borzeşti) şi Racu Mădălina  (Şcoala „Dimitrie  Pompeiu” Broscăuţi) au fost recompensate cu premiul I. A doua poziţie a podiumului a fost ocupată de Vacniuc Bianca – Elena (Borzeşti) şi Ibănişteanu Roxana (Broscăuţi), premiul al III-lea revenind elevelor Sîrghi Simona – Maria(Borzeşti) şi Avădănesei Ioana (Broscăuţi). Juriul a acordat şi numeroase menţiuni, pentru Bursuc Alexandra – Georgiana şi Şurubariu Loredana – Georgiana (Şcoala Borzeşti), precum şi pentru Zamosteanu Diana, Saveliev Gabriel – Iustinian, Ohaci Alina, Dănilă Ana – Maria, Grădinariu Gianina şi Panţiru Maria – Magdalena (Şcoala „Dimitrie  Pompeiu” Broscăuţi).
„Activitatea a fost una captivantă,  elevii demonstrând că au talent în realizarea creaţiilor literare şi dovedind, totodată, implicare în buna desfăşurare a întâlnirii”, declară profesor Apostol Iuliana – Andreea.

Peste o sută de juniori la Memorialul “Av. Vasile Simionovici"

 Directia  Judeteana pentru Sport si Tineret Botosani in colaborare cu Palatul Copiilor si Colegiul National "A.T.Laurian" au organizat in ziua de 12 noiembrie 2011 festivalul sahist "Memorial avocat Vasile Simionovici", competitie ajunsă in acest an la a XIV - a editie . Festivalul a reunit 107 copii si juniori cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani din municipiul Botosani cat si 21 de seniori din municipiul Botosani, din Stefanesti,  Albesti, Varfu Campului si din municipiul Iasi. La festivitate au participat: prof. ing. Mihai Balta - Maestru al sportului - reprezentantul Federatiei Romane de Sah in teritoriu, prof. Liviu Maftei- inspector de specialitate la I.S.J.Botosani,  prof. Ana Tepes - inspector sport la D.J.S.T.Botosani, prof.Elena Alexa de la C.N."A.T.Laurian", prof. Carmen Silvia Diaconu - coordonatorul Cercului de sah de la Palatul Copiilor, familia Simionovici si, nu in ultimul rand, antrenorul  Mihai Diaconu - initiatorul acestui festival. Castigatorii au fost recompensati de catre D.J.S.T. Botosani cu diplome si premii in bani.
Rezultate obtinute pe categorii de varsta: 
8 ani fete locul I   Bresug Ariana Bianca (Gradinita nr.21)
               locul II  Diaconu Crina (Gradinita nr.4)
               locul III Jurgiu Elena Maria (Liceul teoretic N. Iorga"
 8 ani baieti locul I   Dascalu Pavel (Gradinita nr.24)
                  locul II  Diaconu Alexandru Razvan (Scoala nr. 12)
                  locul III Iacob Matei Codrin (Scoala nr. 6)
10 ani fete  locul I   Popa Speranta (Scoala nr. 10)
                  locul II  Scarlat Emanuela (Scoala nr. 10) 
                  locul III Leonte Andreea (Scoala nr. 6)
10 ani baieti locul I   Trisca-Vicol Cezar (Scoala nr. 7)
                  locul II   Macovei Alexandru (Scoala nr. 11)
                  locul III  Amisculesei Serban (Scoala nr. 7)
12 ani fete  locul I    Zoitanu Ioana (Scoala nr. 10)
                   locul II   Budeanu Mihalachi Sorina (Liceul de arte "St. Luchian")
                   locul III  Grigoriu Laura (Scoala nr. 10)
12 ani baieti locul I     Bresug Alexandru Andrei    Liceul de arte "St.Luchian"
                  locul II     Paduraru Alberto (C. N. "M.Eminescu")
                  locul III    Noroc Eduard (Scoala nr. 10)
14 ani fete  locul I     Zoitanu Irina (Scoala nr. 10)
                  locul II    Popa Bianca (Scoala nr. 17)
                  locul III   Axinte Gina (Scoala nr. 10)
14 ani baieti locul I    Botez Stefan (C.N. "M.Eminescu")
                   locul II   Rusu Sebastian (C.N. "A.T. Laurian")
                   locul III  Budaca Eduard (Scoala nr. 10)

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Lumea semenilor fără vedere, dezvăluită elevilor din Dorohoi


Psihologul Robert Lupaşcu, profesor-consilier al Şcolii nr. 5 „Spiru Haret” Dorohoi, a continuat în această toamnă seria întâlnirilor dintre nevăzători şi elevi dorohoieni, noutatea fiind dată de faptul că, de această dată, evenimentul s-a petrecut într-o instituţie şcolară din Dorohoi. Anii trecuţi, astfel de întâlniri s-au petrecut la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani, la Muzeul judeţean Botoşani, la Casa Armatei, precum şi la o firmă botoşăneană unde lucrează nevăzători. 
În această săptămână, invitat a fost Constantin Surugiu, membru al Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Oaspetele este un foarte bun violonist, cu numeroase premii la festivaluri ale nevăzătorilor (dar şi recent premiat la Festivalul „Satule, mândră grădină” de la Bucecea), precum şi autorul primei cărţi de reportaje şi interviuri din România scrise de un nevăzător. 
La întâlnirea de suflet au participat elevii clasei a VII-a A, diriginte profesor Marcel Angheluş de la Şcoala nr. 5 şi clasa a XI-a C, profesor Murariu Sonia şi profesor Mihoc Sergiu de la profilul «Ştiinţe Sociale» a Grupului Şcolar „Regina Maria”. Activitatea a început prin autoprezentarea domnului Surugiu, după care au audiat un scenariu radiofonic despre viaţa lui Louis Braille (1809-1852), creatorul alfabetului cu puncte în relief care-i poartă numele. Ulterior, doi dintre elevi au participat la un joc de rol, experimentând situaţia de persoană fără vedere, respectiv de însoţitor. Cele mai atractive momente au fost reprezentate de câteva demonstraţii ale invitatului, folosind instrumente şi aparate de care se folosesc nevăzătorii în viaţa de zi cu zi, ca: bastonul alb, picht-ul (maşina de scris în braille), jaws-ul (vocea sintetică instalată pe calculator) şi şahul Braille.
În final, elevele Andreea Lepardă şi Laura Macoviciuc au cântat două melodii. Constantin Surugiu le-a dat replica, interpretând la vioară două cântece populare din Moldova. Trei eleve de la liceul „Regina Maria” au oferit invitatului câteva obiecte artizanale. Întâlnirea se înscrie în proiectul educaţional «Trăim alături de oameni ca noi», coordonat de Robert Lupaşcu, profesor-consilier la Şcoala nr. 5 Dorohoi.