marți, 30 aprilie 2013

Actiune umanitară în Săptămâna Mare

In urma cu 10 zile, am propus familiei Marioara si Adriano Neri sa colaboram intr-o actiune umanitara. Le-am vorbit despre o familie in care tata si fiica de 18 ani sunt membri ai Asociatiei Nevazatorilor, in care mama asteapta in curand un copil si unde mai exista o fetita de 5 ani si un baiat de 10 ani. Cu totii o duc greu, ca multe familii in Romania, de altfel. Mama imi spusese, recent, ca nu are ce pune copiilor pe masa de Pasti... Aceasta fiind starea de fapt, am vorbit cu doamna Marioara, care e invatatoare la Scoala 7 Botosani si sotul ei, Adriano, care este italian, ca sa-i ajutam. 

Amandoi au venit azi insotiti de o trupa serioasa de copii cu haine, jucarii si alimente, pentru familia care locuieste in Centrul vechi. Momentul a fost realmente emotionant. Alaturi de familia Neri, in povestea frumoasa din Saptamana Mare, s-au mai implicat învăţătorii Teodor si Corina Andrei, copii din clasele a III-a A si B de la Şcoala nr. 7 Botoşani, precum şi elevii Mărioarei Neri, din clasa I-a C "Step by step", toţi micuţii antrenându-ţi şi părinţii în ampla acţiune umanitară. Au fost primite donaţii şi din partea Asociaţiei "Progetto Di Aiutho", din Bolzano, Italia. Vorbind despre implicarea copiilor, Marioara Neri a declarat, la final: "Noi i-am invatat ca e frumos sa daruiasca, mai ales ca ei fac parte din familii cu conditii materiale foarte bune. Sper ca si pentru ei a fost o lectie de viata, au putut face comparatie cu alti copii mai putin norocosi. 30 de elevi au raspuns apelului nostru, ei incercand sa aduca un zambet celor 3 fratiori, de Sarbatori"
(Carmen MORARU)

luni, 29 aprilie 2013

Săptămâna faptelor bune la Scoala nr. 7 Botosani

Şcoala Gimnazială Nr. 7 Botoşani, prin copiii clasei a VI-a A, coordonaţi de profesor Bianca Penciuc, s-a alăturat, cu puţin înainte de Sărbătoarea Luminată a Paştelui, campaniei "De Paşte, fă o bucurie copiilor defavorizaţi!", iniţiată de Uvertura Mall.  Cu doar câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale, elevii au dovedit că le pasă, se implică şi vor să schimbe ceva în lumea în care trăiesc, fiind buni, generoşi şi responsabili. Jucăriile noi donate de către ei în cadrul campaniei nu reprezintă poate atât de mult pentru ei, dar cu siguranţă vor însemna totul pentru copiii de la Complexul de servicii pentru copilul aflat in dificultate "Sf. Nicolae" Truşeşti. Încă o dată alături de cei în nevoie, ca de atâtea alte dăţi, şcoala noastră, prin intermediul copiilor si parinţilor care vor să ajute, işi face datoria nobilă de a educa, de a modela personalităţi şi mai ales de a forma Oameni”, a declarat profesor Bianca Penciuc, de la Şcoala Gimnazială nr 7 Botoşani.

duminică, 7 aprilie 2013

Ziua portilor deschise la Scoala nr.12 Botosani


Pe 6 aprilie 2013, parintii si elevii care doresc inscrierea in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2013-2014 au fost intampinati cu drag de catre profesorii pentru invatamant primar care vor prelua aceste clase, de catre directori si elevi ai scolii. 
Au trecut pragul scolii pentru a o vizita, pentru a vedea clasele destinate acestor clase sau pentru a lamuri aspecte legate de inscriere. “Am fost vizitati si de domnul inspector Constantin Siminiceanu,care apreciaza activitatea scolii noastre”, declară profesor Maria Bodas, directorul şcolii.

„Întâlnire de gradul zero” între elevi din Dorohoi şi mici nevăzători de la Târgu Frumos

Săptămâna activităților extrașcolare desfășurate sub genericul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” a venit cu o premieră pentru Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi, în data de 3.04.2013: vizita elevilor clasei a III-a B (învăţătoare Nicoleta Nani ) și a celor din clasa a III-a C ( învăţătoare Mihaela Burlacu ) la Liceul pentru Deficienți de Vedere ”Moldova” Târgu Frumos, judeţul Iași.

În rol de ”ghid” a fost doamna învăţătoare Iuliana Ghemu, care le-a prezentat elevilor, în ordine, cabinetele de igienă, gastronomie, muzică, informatică și geografie. Copiii au constatat  că și colegii lor nevăzători învață deprinderi de curățenie, pot găti și cânta, folosesc calculatorul cu ajutorul vocii sintetice, pot explora o hartă sau un glob pământesc în relief și iau notițe în alfabetul Braille - tastând clapetele pichtului. Au intrat și în „Clubul piticilor”, o cameră de joc pentru preșcolari și școlarii mici.

Dar ”clou”-ul acestei reuniuni a fost, fără îndoială, reprezentația din sala de festivități. Reticența de la început a copiilor dorohoieni față de colegii lor de la Liceul ”Moldova” (cauzată de ineditul întâlnirii cu „Celălalt”, cu „Diferitul”) s-a convertit în căldură emoțională de la primele acorduri de muzică ușoară intonate de Silvia Chiron ( clasa a VIII-a) - voce și chitară și de Andrei Țarnă  (clasa a IX-a) - orgă electronică. Au urcat apoi pe scenă trei viitoare staruri ale muzicii populare, trei voci superbe: Maria Băcăuanu, Alexandra Mirică și Andreea Maftei (clasa a V-a).

După o fotografie de grup a urmat un alt moment interesant pentru elevi: Mădălina Grosu (III B) a fost legată la ochi cu o eșarfă, fiind condusă de Eusebiu Toma (clasa a VIII-a) dintr-un corp în altul al liceului, pe un traseu care a inclus coridoare, uși și trepte ascendente și descendente. Astfel, ea a experimentat rolul de ”nevăzător”, ghidat de o altă persoană fără vedere. A mărturisit ulterior că nu a fost tocmai confortabil!
În sala clasei I, doamna Ghemu le-a prezentat elevilor tabla și piesele șahului Braille, explicându-le aspectele particulare ale acestui joc.
În final, s-a exprimat dorința ca această întâlnire cu un real efect formativ să aibă un ”va urma”: anul viitor, elevii Liceului ”Moldova” să fie oaspeții Școlii „Spiru Haret”. Elevii și cadrele didactice de la Școala ”Spiru Haret” mulțumesc directoarei Liceului ”Moldova”, doamna profesor Margareta Pristavu și tuturor celor care i-au găzduit, pentru că au găsit aici o instituție școlară unde modernul bazei materiale se împletește fericit cu tradiționalismul principiilor și al deschiderii sufletești!    
(Material transmis de psihologul Robert Lupaşcu, Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi) 

Porţi deschise la Şcoala nr. 11 Botoşani

Detalii, pe http://www.stiri.botosani.ro/stire/52162/Ziua+por%C8%9Bilor+deschise+la+%C8%98coala+
Gimnazial%C4%83+11+Boto%C8%99ani+FOTO.html

luni, 1 aprilie 2013

Trei botoșănence laureate la un festival de muzică desfășurat în weekend la Bârlad

Karina Todireanu
Este vorba despre festivalul Ghiocelul de Argint de la Bârlad la care au participat Ana Maria Bucșă la categoria 15-19 ani, Andreea Lepărdă din Dorohoi la categoria 12-14 ani, Ioana Carina Haras la 12-14 și Karina Todireanu la categoria 10 -11 ani.
Ana Maria Bucsa
Dintre acestea, Ana Maria Bucșă s-a clasat cel mai sus, obținând trofeul festivalului, Karina Todireanu a obținut trofeul categoriei sale de vârstă, și tot trofeul, Andreea Lepărdă la categoria sa de vârstă. Karina Todireanu a ținut să mulțumească pe această  cale profesoarei sale de canto, Anca Apetroaie pentru toate eforturile depuse în pregtirea ei. Celelalte două deținătoare de trofee, Ana Maria Bucșă și respectiv Andreea Lepărdă se pregătesc tot la Iași cu profesoara Gabriela Nechita.
Andreea Leparda. Foto: www.dorohoinews.ro
Festivalul a avut loc în perioada 29-31 martie, iar din juriu a făcut parte compozitorul Marcel Iorga,  redactorul muzical la Radio Iași, Emil Răducanu, compozitorul Dumitriu Jijie, compozitorul Claudiu Bulete, profesorul de muzică de la Liceul de Muzică din Brașov, Mihaela Manciu, Renato Abaza, avocat, Rodinel Duduc, reprezentant al Cercului militar, Didi Epure, profesor la Clubul Elevilor din Bârlad, Marius Pîrvu, regizor sunet, Sebastian Epure, regizor sunet și Andi Bentu, prezentator.
(Comunicat de presa)