joi, 22 noiembrie 2012

Pe 24 noiembrie 2012, inaugurare festiva a Patinoarului la Botosani

Începe distracția la patinoar! Iar distracție fără muzică nu se poate. Membrii grupului Cheia Sol vor fi responsabili cu voia bună a tuturor copiilor care vor participa, sâmbătă, 24 noiembrie, la patinoar. 
Începând cu ora 17.00, piticii, juniorii și adolescenții grupului coordonat de Oana Pușcașu îi așteaptă pe toți botoșănenii, cu mic cu mare, la o seară magică de...iarnă. Muzică, dans pe gheață și multă, multă distracție. Cântecele copilăriei, dar și ale tinereții vor condimenta din plin programul la patinoar. 
Și vestea bună pe care ți-o aduce grupul Cheia Sol nu se oprește aici! Copiii și adolescenții cu care te-ai distrat, toată vara, în parc îți vor da întâlnire la patinoar, în fiecare sâmbătă de la ora 17.00, pentru ca distracția să fie maximă!  (Asociația Cheia Sol, Oana Pușcașu)

vineri, 16 noiembrie 2012

Acţiuni umanitare şi ecologiste în şcolile din Curteşti


În cadrul „Săptămânii Educaţiei Globale” ce se derulează în acest an sub genericul „Mobilitate pentru sustenabilitate”, elevii de la Şcoala din Orăşeni Deal, coordonaţi de învăţătoarele N. Corduneanu, Gica Simion, Violeta Sandu şi Lilioara Bârsan, au continuat activităţile din cadrul proiectului „Dăruieşte din suflet”. Acesta vine în sprijinul persoanelor cu nevoi materiale sau sociale speciale, prin implicarea elevilor în acţiuni de caritate, cu scopul formării şi dezvoltării de capacităţi şi atitudini menite să contribuie la optimizarea dezvoltării personale a elevilor.
Directorul şcolii, profesor Vasilica Molie, mulţumeşte  părinţilor care s-au implicat în acest proiect, făcând astfel mai uşoară povara bătrâneţii pentru câţiva bătrâni singuri din Curteşti.
Şi elevii de la Şcoala gimnazială ,,Nicolae Leon” Băiceni au marcat Săptămâna Educaţiei Globale prin activităţi desfăşurate în cadrul proiectului ,,Şcoala, grădina mea cu flori!”, iniţat de profesor învăţător primar Neculai Arpinte, în parteneriat cu Consiliul Local Curteşti.
Activităţile, desfăşurate sub formă de concurs, răsplătite cu premii şi diplome, au constat în săparea de straturi în faţa şcolii, aducerea de acasă de butaşi şi cârlige de trandafiri, bulbi de lalele sau  alte flori şi plantarea lor în straturi. Consiliul Local Curteşti, prin viceprimarul Marcel Anton, s-a arătat încântat de proiect şi ne-a sprijinit cu unele materiale necesare desfăşurării activităţilor. (material transmis de Neculai Arpinte) 

duminică, 4 noiembrie 2012

Halloween şi „Ziua verde” la Şcoala nr. 7 Botoşani

In saptamana care tocmai se incheie, Scoala nr. 7 Botosani a derulat doua activitati extrem de interesante, care au suscitat interesul tuturor elevilor.
Pe 29 octombrie, elevii de la clasele I-IV si V-VIII au marcat “Ziua Verde”, in cadrul programului “Eco-Scoala”. De-a lungul zilei de actiune a voluntarilor CCDG (Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie), s-au plantat pomi in curtea scolii, copiii demonstrand astfel, prin implicarea si entuziasmul lor, ca le pasa de mediul inconjurator si ca sunt pregatiti sa faca ei insisi o schimbare in bine.
Halloween-ul a  fost marcat in ultima zi din octombrie de toti doritorii de distractie, in cadrul unei petreceri organizate de Consiliul elevilor. Concursuri cum ar fi “Miss si Mister Halloween”, “Cel mai bun dans”,” Cel mai frumos dovlecel”, precum si parada  costumelor si a mastilor, muzica si jocurile specifice sarbatorii au bucurat nespus copiii de toate varstele, care au alungat spiritele rele costumati in vrajitoare, monstri, zane sau printi, parca desprinsi din povesti.
“Ambele actiuni demonstreaza interesul elevilor si al profesorilor de la  Scoala nr 7 pentru lumea din jur, pentru traditii si  pentru problemele marcante ale Terrei”, declară profesor Bianca Penciuc.

miercuri, 31 octombrie 2012

Halloween cu voluntari americani la Mândreşti


“Happy Halloween!” Aşa a sunat urarea, în cel mai autentic stil americănesc, adresată de Grant Mattews , voluntar al Corpului Păcii la Şcoala Mândreşti.  Acesta şi  compatrioata sa  Melissa Royer  au fost gazde avizate ale sărbătorii specifice poporului american pentru elevii de la Şcoala Mândreşti şi de la Şcoala nr. 1 Suceava. Sucevenii au ajuns la Mândreşti în baza unui parteneriat încheiat anterior, copiii fiind însoţiţi de profesorii Lizeta Ducec,  Raluca Bobu şi Dan Crihan.
Copiii au fost entuziaşti, şi-au pregătit cu grijă costumele şi dovlecii, au parcurs traseul plin de surprize din ,, Hambarul bântuit” şi, fie că s-au întâlnit cu pisica neagră , vrăjitoarea sau fantoma, cu toţii s-au amuzat copios.
,, Mulţumim colegilor de la Corpul Păcii că ne-au oferit prilejul să „savurăm” sărbătoarea lor şi-i aşteptăm să ne fie alături atunci când vom merge cu colinda, ori cu uratul, aşa cum au făcut-o şi anul trecut”, declară profesorul Cristian Semciuc de la Şcoala Mândreşti, comuna Vlădeni, care este şi coordonatorul proiectului. 

luni, 15 octombrie 2012

Balul Gospodarilor şi spectacol folcloric la Mândreşti

Hramul satului Mîndreşti din comuna Vlădeni a fost sărbătorit ca în fiecare an pe 14 octombrie. În acest an Primăria şi Consiliul Local Vlădeni au organizat joc şi bal şi un spectacol susţinut de formaţii locale.
Grupul vocal Muguraşii“ al Şcolii Gimnaziale Vlădeni condus de profesor Podariu Onica Daniela şi preot Oniciuc Claudiu Constantin a cântat în deschidere un colaj de cântece populare. Apoi, formaţia de dansuri mixte a Căminului Cultural Brehueşti - condusă de maestrul coregraf Leonte Costinel - a prezentat o suită de dansuri populare de pe Valea Siretului.  Şi-au făcut debutul pe scenă şi solistele vocale Chilaraşu Florentina, Ifrim Alexandra, Ungureanu Andreea şi Amarinei Alexandra. Binecunoscuta fanfară de la Stamate condusă de Vasile Leontică a desăvârşit spectacolul, ei cântând şi la Balul Gospodarilor.
,, Hramul satului este o sărbătoare veche ce trebuie continuată aşa cum am moştenit-o: cu slujbă , oaspeţi, joc, bal şi voie bună. Mă bucur că am avut prilejul, alături de elevii mei, să fim parte a acestei manifestări, şi că aceştia au văzut cum obiceiurile şi tradiţiile sunt respectate”, declară profesor Daniela Podariu Onica.

duminică, 7 octombrie 2012

Spectacol, la Botoşani, de "Ziua Recoltei"


Asociatia culturala Vis de Artist a fost prezenta la "Zilele Recoltei", editia I. Programul artistic de duminica s-a incheiat cu membrii si voluntarii Vis de Artist care au sustinut un recital de aproximativ 30 de minute. Cei prezenti la "Zilele Recoltei" au putut asculta diferite melodii, din repertoiul national si international, atat din muzica usoara, cat si din folk, pop, cu influente jazzistice. Au cantat: Ana Maria Gibu, coordonator Paul Ciprian Mihai, Alexandra Mihalache, Georgiana Jascanu si Marius Danalache, profesor Catalina Constantinovici.

luni, 1 octombrie 2012

Întâlnire de “gradul zero” a copiilor din Vlădeni cu ambasadorul Mark Gitenstein

Reşedinţa ambasadorului SUA de la Bucureşti a găzduit Gala Aniversară a Corpului Păcii, în cinstea celor 22 de ani de activitate în România. La gală au participat voluntarii organizaţiei răspândiţi în întreaga ţară, precum şi invitaţi ai acestora: profesori, elevi, membri ai comunităţilor în care aceştia activează.
Printre oaspeţi s-au numărat şi elevi şi profesori de la şcolile din comuna Vlădeni, însoţiţi de primarul comunei, Murariu Voicu. Elevele Anamaria Constantin şi Diana Vătămăniuc, sub îndrumarea profesoarei Daniela Podariu Onica, au demonstrat tehnica încondeierii ouălor specifică zonei noastre, aşa cum au deprins-o la şcoală, în cadrul disciplinei “Tradiţii şi obiceiuri”.
,,A fost o onoare pentru noi să ne numărăm printre invitaţii prezenţi la această gală, într-o companie cu totul specială. Cu mândrie şi pricepere am arătat tuturor cele mai frumoase ştergare păstrate de decenii în cuferele bunicilor şi am explicat tehnica  încondeierii ouălor, aşa cum s-a păstrat la noi de secole. Invitaţia făcută de un reprezentant al Ambasadei SUA de a participa în preajma Paştelui la acţiunile organizate de ambasadă la Bucureşti spune totul despre măiestria acestor fetiţe”, declară Daniela Podariu Onica, profesor la Şcoala Vlădeni.

luni, 27 august 2012

“Vis de artist” la Summer Fest Botoşani 2012


Asociatia culturala Vis de Artist a participat in perioada 24-26 august 2012 ca partener asociativ la Festivalul Summer Fest organizat de Primaria Botosani, cu sprijinul Consiliului Judetean. Membrii si voluntarii Vis de Artist au fost implicati in mai multe actiuni initiate si realizate de ei, desfasurate in acest weekend. "Universul copilariei", activitatea ce s-a desfasurat cu sprijinul Mischa Kids si Cinematografului Unirea, a inclus momente diferite pentru cei mici, de creativitate sau ludice. Au fost prezentate "Crampeie sonore cu Vis de Artist" in doua zile ale festivalului, promovandu-se tinere talente locale, si au putut fi vizionate flash-uri culturale realizate pe tema "Botosani - oras istoric". Au participat membrii si voluntarii Vis de Artist - Ada Varareanu, Paula Sacu, Adelina Turliuc, Cosmin Mariciuc, Diana Leonte, Andrei Cicioc, Bogdan Pinghireac, Oana Gicoveanu, Marius Danalache, Georgiana Jascanu, Sergiu Lavric, Alexandru Mirauti, Elisa Balau, Marilena Alecu, momentele fiind coordonate de Catalina Constantinovici, Mihaela Vasilica, Viorel Hritcu, Daniel Ciucalau.

Aceste actiuni au fost desfasurate la scurt timp dupa ce Asociatia culturala Vis de Artist a marcat cinci ani de existenta prin realizarea spectacolului "Play: Vis de Artist no.5", motiv pentru care, tot in aceasta saptamana, reprezentantii ONG-ului au fost invitati la emisiunea "Buna dimineata, Moldova", difuzata pe TVR Iasi.

vineri, 24 august 2012

sâmbătă, 18 august 2012

Trucuri pentru accelerarea vitezei de învăţare

Foto:  1on1parenting.com

* Trecerea de la vacanţă la un nou an şcolar presupune un soi de inerţie, greu de depăşit fără sfaturile specialiştilor *
Nu suntem cu toţii genii, motiv pentru care mintea “porneşte la drum” ceva mai greu după o perioadă de repaos. E o realitate perfect valabilă pentru elevii şi studenţii ce revin la şcoală după o lungă vacanţă, o serie de sfaturi pentru “ieşirea din impas” fiind oferite de psihologii de la clinica TerapiaM:
- Orice om reţine 10% din ceea ce citeşte şi 90% din ceea ce face, de aceea este indicat ca, după ce terminaţi de lecturat, să vă notaţi ideile principale pe o foaie sau să faceţi o schemă, fiindcă aşa veţi memora mai multe informaţii. În cazul în care trebuie să reţineţi ani, puteţi face asocieri cu date importante din viaţa voastră sau să vă jucaţi cu cifrele;
- Încercaţi să memoraţi creând o poveste din datele şi informaţiile ce trebuie învăţate, apoi spuneţi cu voce tare ceea ce aţi reţinut. Această tehnică dă rezultate mai ales atunci când învăţaţi la istorie, la română ori la geografie. Încercaţi să înţelegeţi;
- La matematică şi fizică trebuie să memoraţi formulele ca atare, însă nu înainte de a înţelege ce înseamnă fiecare formulă şi cum o puteţi aplica;
- Folosiţi metoda cuvântului- cheie: dacă nu izbutiţi să ţineţi minte un termen sau un cuvânt într-o limbă străină, asociaţi-l cu un alt cuvânt. Atunci când trebuie să vă reamintiţi ceea ce aţi memorat, faceţi apel la cuvântul- cheie;
- Foarte important e să înţelegeţi ceea ce citiţi, nu să tociţi. Nu este obligatoriu să reproduceţi cu exactitate un rezumat sau o lecţie, ci să încercaţi să povestiţi cu expresiile voastre ce aţi înţeles.
Exerciţii de memorie şi accent pe memoria auditivă
Psihologia a dezvoltat o serie de exerciţii, care ajută copilul să înveţe mult mai repede şi mai uşor. De-a lungul anilor aceste metode au fost testate în şcoli. În procesul de învăţare se pot folosi cu succes memoria vizuală şi memoria auditivă.
Un exemplu elocvent ar fi acela în care unor subiecţi li s-a cerut să înveţe un text scris pe o coală albă de hârtie scris cu pix negru, iar altora li s-a cerut să înveţe acelaşi text, dar scris pe foi colorate. Cei care au învăţat de pe foile colorate au reuşit să o facă într-un timp mult mai scurt şi au reţinut textul o perioadă mai lungă decât ceilalţi. Acest lucru s-a întâmplat datorită impactului vizual asupra creierului. Acesta va reţine mult mai uşor o informaţie care este pusă în valoare prin culoare decât una alb-negru.
Memoria auditivă, la rândul ei, intervine atunci când citim un text cu voce tare sau îl auzim de mai multe ori. Mulţi copii se confruntă cu probleme când vine vorba de memoria auditivă, deoarece profesorii, în loc să explice, dictează, iar copilul scrie mecanic, fără să proceseze informaţia ce i se oferă. Memoria auditivă poate fi educată prin ascultarea muzicii instrumentale atât în afară, cât şi în timpul procesului de învăţare.
Sublinierea, în vogă
Altă metodă des uzitată de tinerii care s-au obişnuit să înveţe eficient este metoda sublinierii unor cuvinte atent alese. E de preferat să evitaţi încărcarea paginii cu culori.
Mai degraba orientaţi-vă înspre sublinierea celui mai important cuvânt dintr-o frază, aşa-numitul cuvânt-cheie. În momentul reactualizării vizuale va “trage” după sine toată fraza.
Acest cuvânt important poate fi: subiectul frazei (se subliniază cel mai adesea); atributele şi complementele care aduc o precizare absolut necesară; criteriile de clasificare; alte cuvinte a caror semnificaţie este foarte importantă în context.
Atenţia la ore şi odihna, extrem de utile
Tot un secret pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare, scrie www.afladespre.ro, este simplificarea lui, schematizarea. Mai întâi ideile principale, cele mai importante, şi abia apoi detaliile. Elevului i-ar fi mult mai uşor să înveţe acasă dacă ar fi foarte atent la ceea ce vorbeşte profesorul în timpul orelor de curs. S-a demonstrat, de asemenea, că se învaţă cel mai bine când predai ceva, de aceea, nu ezitaţi în a-l încuraja să explice colegilor săi lecţia din nou.
Somnul este un factor realmente important, care poate duce la performanţe. Cele mai bune ore de dormit sunt între 22.00 şi 1.00, deoarece în acest interval corpul secretă anumiţi hormoni, ce restabilesc echilibrul şi relaxează mintea. Încercaţi să vă determinaţi copilul să se culce în jur de ora 22.00-22.30.
Util este să transformaţi procesul de învăţare la copii într-o experienţă interesantă, plăcută şi distractivă, fără să apară ideea de a-l obliga sau forţa să înveţe.
Accent pe lumina naturală
Un lucru important legat de aspectul vizual al studiului este lumina. Este de preferat ca procesul de învăţare să se desfăşoare în lumina naturală, în schimb, dacă acest lucru nu este posibil, lumina de la bec trebuie întotdeauna să bată din partea dreaptă sau de sus. Faţa de masă a mesei de studiu ar trebui în cel mai bun caz să aibă culoare galbenă. Culoarea galbenă stimulează atenţia, lucru de care este nevoie la maximum în timp ce se studiază. De aceea este recomandat ca înaintea învăţării elevul să-şi golească mintea de problemele sale, să facă respiraţii adânci, şi de-abia după aceea să se apuce de studiu. Este mult mai bine ca el să îşi păstreze această atenţie maximă timp de zece minute şi să înveţe cât mai mult, decât să îşi lase gândurile să hoinărească şi în aceste zece minute să nu înveţe decât două propoziţii.
Utilizarea suconştientului
După o zi întreagă de învăţat şi luat notiţe, este preferabil să vă întoarceţi acasă şi să vă relaxaţi un timp mai îndelungat. O pauză de o oră, pe care o acordaţi propriei persoane, nu poate să vă faca decât bine. După această perioadă de deconectare, veţi reuşi să "absorbiţi" mai multe informaţii si veţi da un randament mai mare. Organizarea şi revizuirea notiţelor este importantă înainte de a merge la culcare. În acest fel, subconştientul va "acumula" mai multe idei, pe care le va "depozita" proaspete în memorie, pentru a doua zi.
Lucrul în echipă
Învăţarea prin "colaborare" sau grupurile de studiu reprezintă un procedeu de echipă cu ajutorul căruia elevii care studiază acelaşi domeniu, temă sau subiect se sprijină, se susţin şi se ajută unul pe celălalt în eforturile lor de învăţare. Este bine ca echipele să fie alcătuite din trei până la maximum cinci personae. Cu cât grupul este mai mare, cu atât va fi mai dificil să îi implicaţi în aceasta activitate pe fiecare în parte.
Fiecare membru al grupului îl "împuterniceşte" pe celălalt să vorbească şi să contribuie la efortul comun şi, de asemenea, caută soluţii pentru rezolvarea problemelor şi pentru extinderea cunoştinţelor legate de subiectul studiat.
Nu uitaţi alimentaţia raţională
Afirmaţia "Eşti ceea ce mănânci" conţine foarte mult adevăr. Ca atare, cu o noapte înainte de un examen, nu începeţi să vă îndopaţi cu mâncare nesănătoasă, de la fast-food sau cu snack-uri. De asemenea, prea mult zahar vă poate "înceţoşa" creierul şi vă va face să vă simţiţi lent şi obosit în ziua examenului. Peştele nu face parte din meniul preferat al adolescenţilor, însă nutriţioniştii vă recomanda să mâncaţi din plin peşte. Carnea sa este plină de vitamine, care sunt benefice activităţii cerebrale şi reprezintă o mâncare ideală pentru seara dinaintea examenului.

miercuri, 18 iulie 2012

Micii artişti de la "Cheia Sol", în spectacol în Parcul "Mihai Eminescu"

Spectacolul pe care copiii de la Cheia Sol urmau să-l susțină duminică, 15 iulie, în parcul Mihai Eminescu a fost amânat din cauza ploii.
Acesta va fi pus în scena improvizată din foișorul din parc, joi, 19 iulie de la aceeași oră (17.00). Copiii care doresc să-i asculte pe micii artiști de la Cheia Sol sunt așteptați, joi, alături de bunicii și părinții lor,  la două ore de distracție maximă.
 Nu vor lipsi premiile pentru cei care au curaj și urcă pe scenă, pentru a cânta, pentru a spune poezii sau, pur și simplu, pentru a improviza ceva, arătând astfel că și ei sunt niște copii talentați. În schimbul curajului de a urca pe scenă și de a cânta la microfon, micii spectatori vor primi premii chiar din partea membrilor grupului Cheia Sol.
Copiii coordonați de profesoara Oana Pușcașu îi așteaptă, duminică de duminică, pe cei mai mici botoșăneni, dar și pe bunicii și părinții lor la spectacol, în foișor.
 În afară de cei mai cunoscuți membri ai grupului cum ar fi Oana Tăbultoc, Isabela Pamparău, Ioana Frăsinescu, Amalia Hrom, Andreea Prisacariu, Larisa Ailoaie, Ștefana Tincu Miruna Buză, Costinel Bălan, Alexandra Mera, Ioana Mititelu, Cosmina Cozma, Diana Cozma și Perla Scripcariu, familia Cheia Sol s-a îmbogățit cu noi “mugurași” plini de talent și ambiție de a-i ajunge din urmă pe veteranii grupului. 
Piticii grupului de care, cu siguranță vă veți îndrăgosti, vara aceasta, sunt:  Gabriel Șobachi, Ana Apetrei, Patricia Șovan, Ayleen Ivasciuc, Ana Lhea Arcalianu, Alexandru Chiriac, Alexia Pughiuc sau Bianca Iacob și Diana Căldararu, la categoria grea.