joi, 29 decembrie 2011

Povesti de iarnă, la „Arlechin”



Editia din acest an a festivalului  “Povesti de Iarna ”, a fost organizata de catre Societatea Cultural Artistica ARLECHIN in colaborare cu Fundatia Judeteana pentru Tineret Botosani, in perioada 11- 22 decembrie 2011.
Prima zi a festivalului a inceput cu un spectacol caritabil duminica, 11 decembrie 2011,  in sala de festivitati a Casei Tineretului Botosani, unde membrii cercurilor de teatru, muzica si dans de la Asociatia Culturala “Arlechin” Botosani, au jucat o piesa de teatru, au cantat si dansat, iar fondurile obtinute de la acest eveniment au fost donate unei asociatii botosanene care se ocupa de copiii abandonati.
A doua zi a festivalului s-a desfasurat sambata , 17 decembrie, ora 12, in sala de festivitati de la Clubul Copiilor Saveni, unde spectatorii au pasit in atmosfera mirifica a sarbatorilor de iarna, alaturi de membrii Asociatiei Culturale ARLECHINfiliala SAVENI, prin prezentarea unui spectacol de divertisment, sub indrumarea doamnelor prof. Laura Mezei, Eugenia Ungureanu, Laura Doboseriu, Zamfir Alina, Atomei Magdalena, Galan Luminita, Marinela Coroi, Camelia Ciobanu la final fiind felicitati de reprezentantii Primariei si ai Consiliului Local Saveni , iar Mos Craciun le-a oferit cadouri tuturor copiilor care au cantat, dansat si colindat: “Este benefic pentru comunitatea orasului nostru  sa se organizeze cat mai multe asemenea festivaluri, unde copii, elevii si tinerii cu aptitudini artistice, au posibilitatea sa fie descoperiti si apoi promovati intr-un mod profesionist.  Felicitari organizatorilor pentru aceasta initiativa! ” a declarat Relu Târzioru, primarul orasului Saveni 
A treia zi a festivalului a continuat duminica , 18 decembrie 2011,  in sala de festivitati de la Centrul Cultural Bucecea, cu spectacolul de colinde si obiceiuri de iarna ” E Iarna!”.Au participat elevii din ciclul prescolar, gimnazial si liceal ai Grupului Scolar Industrial Bucecea, cu momente de muzica si dans, sub indrumarea directorilor Ciobanu Irina si Suruciuc Bogdan. Copiii gradinitei PP “Micii Artizani” Bucecea sub coordonarea educatoarelor Alecu Poenariu Aurica, Satcau Dana si instr. Flavius Alin Damean de la Clubul Sportiv“Fashion Dance” Botosani, care au prezentat un frumos si diversificat program artistic: colinde, Dansul ingerasilor, Dansul craciunitelor, datini si obiceiuri de Anul Nou – Uratura, Sorcova, Jocul caiutilor, Jocul ursilor.
Festivalul judetean de copii si tineret ” Povesti de Iarna” a continuat apoi in zilele de 19, 20, 21, 22 decembrie 2011, in salile de spectacol de la Casa Tineretului Botosani si a gradinitelor si scolilor partenere, sub forma unor spectacole muzical-coregrafice, intitulate simbolic “ In asteptarea Craciunului”, unde “Copiii, îndrumaţi de doamnele educatoare, au avut frumoasa iniţiativă de a aduce colindul sfânt pe scenă, în prag de Sfinte Sărbători şi l-au aşteptat pe Moş Crăciun la serbările pregătite cu atâta emoţie. Cei mici, alături de părinţi, au cântat, au dansat, au colindat, au urat şi sorcovit, au adus în scenă tradiţii şi obiceiuri ale poporului român îndrăgite de copii şi adulţi: capra, căiuţi, mascaţi, ţigănci. Moşul nu s-a lăsat mult aşteptat şi a venit să răsplătească străduinţa micuţilor. “ a declarat prof. Elena Gheban, director al Grădiniţei Nr. 21 Botoşani
Parteneri festival: Asociatia Judeteana de Muzica Folk Botosani, Grupul Scolar Dr. Mihai Ciuca, Primaria si Consiliul Local Saveni, Grupul Scolar Industrial Bucecea, Primaria si Consiliul Local Bucecea, Asociatia Judeteana a Jurnalistilor Profesionisti Botosani
Prezentator festival: Petronela Lorena Chiributa – actor Teatru “Mihai Eminescu”
Coordonatori festival: Mihalache Alexandru, Flavius Alin Damean, Aurelia Ciura., Maria Achirei ,  Daniela Lupu, Irina Daniela Ciobanu, Elena Gheban, Laura Mezei, Ludvic Schibinschi, Alecu-Poienariu Aurica , Doboseriu Loredana, Simona Budai Ungureanu, Constantin Oneaga, Vlad Cocris, Remus Maftei, Andrei Cicioc.


luni, 26 decembrie 2011

Matematicieni de la Colegiul „Eminescu” Botoşani, premiaţi la o competiţie interjudeţeană

Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei
Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei a organizat Concursul interjudeţean de matematică Memorialul „Ştefan Dârţu”. Numeroşi elevi ai Colegiului naţional „Mihai Eminescu” Botoşani au urcat pe podium sau au fost recompensaţi cu menţiuni, conform clasamentului final:
Clasa a VI-a
Bălăucă Stefan Răzvan, premiul II
Anechitei Matei, menţiune
Clasa a VII-a
Rotaru Andreea, premiul I
Pricope Tidor Vlad, Sandu Dan şi Botez Ştefan, menţiuni
Clasa a VIII-a
Leonte Dan, premiul II

marți, 20 decembrie 2011

Program artistic cu poveşti populare, poezii şi dansuri armeneşti

Sâmbătă, 17 decembrie 2011, la Biserica Armenească Adormirea Maicii Domnului a avut loc un eveniment deosebit pentru comunitate. Este vorba despre Hramul Bisericii Armene din Botoşani, prăznuit în fiecare an, pe 17 decembrie, de Sfântul Iacob din Mâdzpân. Cu această ocazie, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, Datev Hagopian, a oficiat Sfânta Liturghie.
După slujbă, eleve de la Şcoala nr. 12 Botoşani, coordonate de profesor Carmen Vrabie, au prezentat un program artistic cu poveşti populare, poezii  şi dansuri armeneşti.

luni, 19 decembrie 2011

Şerban şi-a întâlnit colegii de şcoală, în apropierea Crăciunului

Pe 16 decembrie, un grup de elevi de la Scoala nr. 12 Botoşani, clasa a VI - a B, insotiti de invatatoarea Elena Sleghel, imbujorati de emotie, au ajuns din nou la colegul lor, Serban Ionut Lercă. Serban este un copil minunat, dornic de prietenie, de a afla lucruri noi, de a discuta, dar care nu se poate deplasa – acesta fiind şi motivul pentru care face „invatamant la domiciliu”.
Copiii au cantat colinde, au discutat probleme legate de scoala si varsta, au ras si, din partea lui Mos Craciun, i-au adus dulciuri. La randul lui, Serban le-a oferit o adevarata lectie de viata, prin modul sau de a gandi. Pe copii i-a impresionat faptul ca Serban se roaga pentru ei, pentru sanatate si succes.
Toată întalnirea a fost marcata de buna dispozitie. Copiii s-au fotografiat impreuna, si-au urat "La multi ani'' si si-au promis ca se vor revedea cat mai curand.

Povestea lui Moş Crăciun, la Şcoala nr. 8 Botoşani

Pe 15 decembrie 2011, la Şcoala nr. 8  Botoşani s-a derulat  proiectul educativ  „Povestea lui Moş Crăciun”, având ca grup ţintă  cei 10 elevi integraţi. Evenimentul a prins viaţă în urma unui parteneriat din care au făcut parte profesorul itinerant Elena Filipescu, profesorul de limba română Emilia Gheorghincă, psihologul şcolar Iulia Turinovici şi profesorul de desen Ionela Pânzariu.
Activitatea de la mijloc de decembrie a vizat cultivarea interesului pentru  lectură, a simţului estetic şi
cultivarea unui simţ al valorilor culturale autentice. Iniţiatorii au mai avut în vedere şi stimularea interesului pentru obiceiurile specifice Crăciunului, precum şi formarea si adoptarea unui comportament tolerant faţă de semeni.
Activităţile proiectului au constat în probe de creativitate; lectură activă pe text cu evidenţierea cuvintelor şi expresiilor neclare; enumerarea însuşirilor  lui Moş Crăciun; compunerea unei scrisori către „Moşu”; interpretarea de cântece adecvate Sărbătorilor ce vor veni şi împodobirea bradului de Crăciun. 

duminică, 18 decembrie 2011

Corul elevilor Şcolii nr. 12 Botoşani, în strana Bisericii "Sfinţii Petru şi Pavel"

Evenimentul s-a petrecut astăzi, la orele 11.30, tinerii corişti dirijaţi de profesorul Marian Croitoru avându-i drept spectatori pe enoriaşii parohiei, „încântaţi de muzica minunată, prevestitoare a Sărbătorii Crăciunului”. Conform „radiografiei momentului”, făcută de profesorul Octavia Buhociu, „atmosfera a fost de înălţare spirituală; răsplata: aplauze şi mici daruri oferite de bradul deja împodobit al bisericii”, totul finalizându-se cu „promisiuni/dorinţe: să se repete astfel de manifestări muzicale”.

vineri, 16 decembrie 2011

Secretul unei vieţi lungi (mail de la prieteni)


Un medic a iesit la plimbare si a vazut o babuta stand pe o banca fumand o tigara. Medicul i-a spus: "E imposibil sa nu observ fericirea de pe chipul dumneavoastra. Care este secretul dv.?”
Ea ii raspunse: “Sunt profesoara, nu ma culc pana la 2 noaptea, timp in care concep situatii didactice si fac programe scolare, ma trezesc pe la 6 dimineata ca sa ajung la timp la serviciu. Nu fac sport, nu ma distrez si nici nu am viata sociala. La sfarsit de saptamana lucrez intruna revizuind noi strategii de invatare pentru elevii mei, evaluari, elaborez material didactic, si daca e sarbatoare, de asemenea, nu iau micul dejun, pranzul si nici cina pentru ca nu am timp. Sunt mereu stresata din cauza reformelor din invatamant, a termenelor de predare a documentatiei si a vizitelor inspectorilor.
Medicul i-a raspuns: “E extraordinar! Nu pot sa cred. Ce varsta aveti?”
„34”, ii raspunse babuta.

marți, 13 decembrie 2011

Colinde, cântate de copii pentru copii

La începutul anotimpului rece și în ajunul Sărbătorilor de iarnă, Corul de copii al Parohiei Pancu - Vorona a debutat cu un concert de colinde, susținut la Centrul social pentru copii din Pomârla. Copiii au reușit să transmită prin cântec căldura sufletelor lor, iar Parohia a reușit, cu ajutorul unor oameni de bunăvoire, să împartă hăinuțe și dulciuri.
Aceeaşi parohie organizează pe 18 decembrie 2011, la orele 16.00, în Biserica satului, o seară de colind. Invitatul special al serii este Corul Casei de Cultură Mihai Ursachi din Ia
și, care va concerta alături de Corul de copii al parohiei, detaliază preotul Relu Enache. (www.protbt.ro)

Ore de religie predate la şcoală, dar şi la Biserică

La Parohia Chiscovata, comuna Vorona, ora de religie se prelungește la biserică. Copiii însoțiți de părintele paroh vin la lăcaşul de cult, unde le sunt explicate practic obiectele de cult, slujbele religioase și comportamentul pe care trebuie să îl aibă orice creștin într-un spaţiu sfânt. Copiii sunt încântați și de fiecare dată așteaptă nerăbdători întâlnirea de la biserică de după ora de religie, afirmă preotul Dumitru Costan. (www.protbt.ro) 

luni, 12 decembrie 2011

„Colţul verde”, creat de elevii Şcolii nr. 6 Botoşani

„Într-o lume marcată de dezordine, grabă, nepăsare, indiferență față de tot ceea ce ne înconjoară”, scrie profesorul Mihaela Barbacaru pe blogul http://scoala6botosani.wordpress.com/, „ne-am gândit să protejăm ceea ce mai poate fi protejat, să le oferim celor ce ne vor urma măcar atât cât ni s-a dăruit nouă. Soluțiile noastre sunt simple, la îndemâna oricui. Prietenele noastre au fost bunăvoința și inspirația.
Din frunze uscate, hârtie colorată, cartoane, scobitori, castane, plastic etc.,  a apărut ”colțul verde din clasa mea”, decorat cu floricele, frunzulițe născute din iubire și pasiune, loc de recreere și de admirație în fața minunilor pe care le poate crea talentul și hărnicia unor copii inimoși, sub ochiul atent și grijuliu al cadrelor didactice.  Este pata de culoare ce înfrumusețează clasele și școala noastră în aceste zile de sărbătoare, zilele Școlii Nr. 6 ”Grigore Antipa” din Botoșani”.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

„Mesagerii” lui Moş Nicolae au poposit la Grădiniţa nr. 2 din comuna Vârfu Câmpului

Elevii Şcolii ,,George Hazgan” din Vârfu Câmpului şi părinţii acestora au dat curs activităţilor din „Săptămâna Educaţiei Permanente” prin participarea la acţiunea caritabilă desfăşurată cu ocazia zilei de 6 decembrie.
Moş Nicolae - patronul copiilor şi simbolul carităţii - şi-a trimis mesagerii, elevii claselor V-VIII, la cei 40 copii de grădiniţă pentru a le împărţi dulciuri şi alte daruri.
Chiar dacă legenda spune că Moş Nicolae nu se arată niciodată, elevii claselor V-VIII, îndrumaţi de profesorul Daniela Halici, au considerat că renunţând la puţin din puţinul lor, pot face o mare bucurie celor mici, prin oferirea de daruri.
Efortul elevilor a fost răsplătit de preşcolari, care aşteptau îmbrăcaţi în costume de sărbătoare, prin prezentarea unui program artistic dedicat acestui eveniment, sub îndrumarea educatoarelor Adela Budeanu şi Lucica Chişan.

marți, 6 decembrie 2011

”Şcoala altfel”... Text primit pe mail, de la un colaborator...

Foto: www.evz.ro

De-abia am prididit să fac
Planificări - o droaie,
Că vin, din urmă, la atac,
Şedinţe ca o ploaie!

Ieri am avut C.P., iar azi
Şedinţă cu părinţii,
Alaltăieri C.A., C.E.A.C.,
Să mă ferească sfinţii!

Peste trei zile voi ave,
C-aşa-i acum poruncă,
Prea-minunatul C.C.E.,
Şi-alte şedinţe încă.

Şi ca să-mi fie foarte clar
C-am misie-ntre misii, 
Fac parte - ca misionar -
Din treizeci de comisii!

Număr absenţe, raportez,
Săptămânal de-acuma.
Excursii - le organizez,
Serbări - una şi una!

Sesiunea de comunicări
Şi cea de referate,
Concursuri, baluri, adunări
Tot eu le fac pe toate... 

Pornesc spre casă şchiopătând
De-atâta aiureală,
Se-aud ectenii de comând
Când plec de lângă şcoală.

Că rostul ni l-au resetat
Nebunii şi cretinii.
Au smuls din holdă grâu curat
Şi pun în loc... ciulinii.

E noapte, stelele lucesc
şi bate-un vânt iernatic.
Sunt încă trează şi muncesc,
La un proiect didactic.

Mai fac statistici şi printez,
Scriu zeci de protocoale.
Aşa se vede că lucrez -
În rest, sunt vorbe goale.

Afară-i frig, în casă frig -
Că n-am bani de căldură,
Şi-mi vine, uite-aşa, să strig,
Să-mi dau drumul la gură!

C-am înţeles: de ani întregi
Reforma-i ca sminteala,
Aşa e când promulgă legi
Cine urăşte şcoala.

Mai am de corectat lucrări,
Şi zeci de portofolii,
Îmi pun pe umeri, să nu-ngheţ,
Un şal mâncat de molii.

Adorm, într-un târziu, frumos,
Cu capul pe o mapă.
Visez cât am ajuns de... jos,
Pentru trei lei drept plată.

Tresar în somn, că am uitat
Să pun în opt dosare
Dovezi de parteneriat
Şi de colaborare.

Şi mă trezesc în zori de zi,
Ca dintr-un joc de iele,
Înmormântată în hârtii,
Dosare, dosărele...

Şi, vai de capul meu, uitai
Să fac o socoteală
Cu note mici şi mai dihai
La cea mai cea scorneală:

Îi zice într-un fel măreţ -
”Testare iniţială” -
Un fel de măr, dar pădureţ,
O nouă abureală.

Şi plan remedial mai am
Să fac până-n amiază.
Că am şi ore până-atunci -
Asta nu mai contează!

Aş vrea să plâng, dar nu e chip,
Nu-i timp de consolare,
Că vine, mâine, ARACIP
Comisia-teroare.

Şi o să ia la scotocit
Toată maculatura
Ce tinde către infinit,
Sporind harababura...

Şi vin, cu rostul lor ”sublim”,
Iar când or bate-n poartă,
Pe loc ne-or cere să vorbim
Limba română... moartă!

Că-i alta limba, la dosar,
Decât e limba vie.
Şcolarul nu mai e şcolar,
E... ”educabil”. Fie!

Şi ca să fie pe deplin
Reforma - făcătură,
Poruncă nouă mai primim
Spre nouă-nvăţătură:

”Când educabilul ţi-o da,
Cu sete,-un pumn în gură,
Tu să-i explici, cu glas duios,
Că-i rea apucătură.

N-ai voie să-i vorbeşti răstit,
Necum să-i tragi o palmă,
Ai dreptul să-i zâmbeşti, smerit,
Cu faţa cât mai calmă!”

duminică, 4 decembrie 2011

Inainte de Mos Nicolae

Totul a pornit de la un articol, semnat de Alina Badalan Turcitu si aparut in “Jurnalul national” din 10 octombrie 2011. Diriginta clasei a VI-a B de la Şcoala nr. 12 Botoşani le-a citit elevilor sai cum isi fac temele la luminare ca sa scape de intuneric copiii familiei Bolohan din Dolhasca, judetul Suceava. La fel s-a intâmplat si la clasa a VII-a A (diriginte Daniela Hlihor). 
 Impresionati de cele aflate, elevii botosaneni au luat hotarirea sa-i ajute dupa puterile lor si ale parintilor lor, evident, pe cei sapte copii, de vârste diferite, ai familiei Bolohan. S-au strans haine, rechizite, carti, reviste, fructe, alimente diverse, mancare gatita si conserve de casa, dulciuri (ca tot se apropie Mos Nicolae, nu ?) si jucarii, desigur. Eleva Carla Miler, clasa a VII-a C, si-a antrenat cu entuziasm si colegii din Consiliul elevilor Şcolii nr. 12 sa participe la aceasta actiune umanitara. 
 Tatal unui elev, domnul Valcu, a sponsorizat o mare parte a transportului cu autocarul pentru cele 40 de persoane care au ajuns azi dimineata la Dolhasca, in fata asa-zisei locuinte a familiei incercate de nevoi mai ales materiale. (Profesor Octavia Buhociu)

joi, 1 decembrie 2011

Micii reporteri instruiţi de Ioana Matfeev, intervievând artişti botoşăneni nevăzători, precum şi pe cei care-i sprijină

Micii ecologişti din Vlasineşti

În cadrul Săptămânei Educației Globale, în Școala cu clasele I-VIII ,,Gheorhe Burac” Vlăsinești s-a desfășurat proiectul ecologic ,,Manifest pentru o lume mai curată,, sub îndrumarea directorului coordonator profesor Livia Ciucălău şi a coordonatorului educativ  învîţîtor Oana Trufin.
Prin acest proiect educațional, copiii au dobândit cunoștințe, atitudini și motivații pentru a acționa individual și în echipă la soluționarea problemelor care țin de protecția mediului. Astfel, s-a cultivat dragostea și respectul elevilor pentru lumea înconjurătoare, s-a format atitudini de dezaprobare faţă de cei care încalcă normele de protecție a mediului și s-a cultivat interesul pentru promovarea ideii unui mediu natural sănătos.
Formarea comportamentului ecologic, a gândirii ecologice și a conduitei ecologice   prin derularea de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător au reprezentat obiectivele fundamentale ale acţiunilor.
Dintre acţiunile desfăşurate la Școala cu clasele I-VIII ,,Gheorhe Burac”  Vlăsinești amintim:
1. Și noi putem face lucruri mari! (promovarea proiectului (confecționarea de ecusoane eco, distribuirea pliantelor la fiecare clasă și în comună, lipirea afișelor cu slogane ecologice, pancarde eco, stickere eco pentru sacii menajeri şi chestionare)
2. Și noi vrem un mediu curat! (acțiuni de ecologizare în curtea școlii și în comuna Vlăsinești; reciclăm și protejăm prin amenajarea tomberoanelor de gunoi - sticlă, hârtie, plastic și metal);
3.Faceți ca noi! (realizarea unui Colț Verde în școală; construirea unor căsuțe pentru păsărele și instalarea lor în copacii din curtea școlii);
4. Manifest pentru sănătatea lumii! (moment artistic: poezii și cântece cu mesaj eco; referate:  Împreună, putem salva planeta!; Efectele poluării; Deșeurile; prezentarea proiectului ,,Sistem integrat de management al Deșeurilor în județul Botoșani”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, beneficiar fiind Consiliul Județean Botoșani, de către expertul de mediu Korosfoy Sandor; discuții libere cu părinții elevilor.
5.Și  nouă ne pasă! (Parada costumelor ecologice –concurs; “Cel mai creativ costum ECO”;defilarea sloganurilor eco (concurs); “Cel mai inspirat slogan ECO”6. Implică-te și tu! (Plantare de puieți ornamentali - tuia și rhododendron).