marți, 20 septembrie 2011

Interviu cu un pasionat de haiku


Profesorul Cezar Ciobîcă de la Şcoala nr. 8 Botoşani este un împătimit al haiku-ului, gen liric extrem de dificil. Până în prezent, a câştigat numeroase premii la competiţii internaţionale. Recent, a fost recompensat cu Premiul II la un Concurs de haiku organizat în SUA, intitulat „Haiku Pen Winners” şi cu cu „Honorable Mention” la secţiunea „International” a Concursului canadian „Vancouver Cherry Blossom Festival”. De-a lungul timpului, profesorul botoşănean şi-a mai adjudecat un loc I la Trinidad Tobago, pentru haiku-urile sale primind şi o menţiune în Bulgaria; locul II şi locul III în SUA - acordate de Revista „Sketchbook”, locul I la „Romanian Kukai” (iunie 2011). 15 din creaţiile sale au fost publicate şi într-o antologie din Germania -Kirschblütenwind,Haiku-Jahrbuch 2010”.
Premiile amintite sunt motive mai mult decât suficiente pentru un mini-interviu:
- De când participaţi la astfel de concursuri?
- Din 2009 particip la concursuri naţionale şi internaţionale, unele on-line, altele prin corespondenţă, cu sau fără taxe.
- De ce haiku?
- Scriu şi poezie normală ca toţi ceilalţi poeţi, dar prefer de la o vreme  haiku-ul - despre  care pot spune că m-a prins definitiv în mrejele lui. În primul rând pentru că forma sa fixă (3 versuri distribuite în 5-7-5 silabe) te învaţă să fii riguros, disciplinat, parcimonios cu resursele lingvistice, să observi, de fapt să contemplezi cu toate simţurile la maximum natura şi transformările ei subtile, adică petrecerea/spectacolul unic şi irepetabil al elementelor din micro şi macrouniversul imediat. În al doilea rând, haiku-ul te obligă să fii mereu treaz, atent, substanţial, să spui mult în cuvinte puţine (non multa sed multum), să-l străfulgerezi pe cititor cu imagini aparent banale, dar elocvente, paradoxale, pline de miez, care te lasă pe gânduri...
- Când aţi luat primul premiu?
- În 2009, o Honourable Mention, la a XIII-a ediţie a prestigiosului Concurs Internaţional „The Mainichi Haiku Contest” din Japonia. Într-un top întocmit de un site de profil din Polonia,  am fost declarat drept unul din cei mai creativi autori de haiku pe anul 2010 (Top 100).
- Câţi elevi ai Şcolii nr. 8 Botoşani învaţă şi ei să scrie haiku-uri?
- Numărul celor care scriu haiku sub îndrumarea mea variază, fiindcă unii termină clasa a VIII-a şi pleacă. Momentan, din clubul de haiku fac parte în jur de 15 copii, cu vârste  cuprinse între 11-15 ani. Anul aceasta, Concursul de Creaţie literară şi plastică „Pe Aripile Fanteziei” (concurs organizat de şcoala noastră), a avut şi o secţiune de haiku, la care au participat şi elevi din alte judeţe
- Vă mulţumesc. (Carmen MORARU)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu