miercuri, 25 mai 2011

Şcoală de teatru la gimnaziu

* Elevii deprind tainele actoriei la vârste din ce în ce mai fragede *
În lumea liceenilor botoşăneni, trupele de teatru au deja tradiţie, iar unele dintre ele chiar un palmares bogat. Mai puţin cunoscută, în schimb, este pasiunea pentru teatru a elevilor de gimnaziu, ce e o certitudine, din moment ce există deja festivaluri de teatru pentru ei (în organizarea Şcolii nr. 8 Botoşani, a Palatului Copiilor din localitate sau a Memorialului Ipoteşti). Înafara manifestărilor ce au propria anvergură, mai văd lumina tiparului informaţii despre scenete jucate de elevi de “1 decembrie”, “8 martie” sau cu alte ocazii, la fel de rezonante, ce vorbesc de la sine despre interesul pentru teatru a celor mici.
Preselecţie în toată legea
O “Şcoală de teatru” de dată mai recentă fiinţează la Şcoala nr. 7 din Botoşani, geneza şi evoluţia ei viitoare fiind însoţite de entuziasmul tinerilor actori, dar şi al celor ce-i îndrumă. “Ideea înființării trupei a aparținut câtorva elevi inimoși și talentați care, apoi, au apelat la ajutorul meu. Am ales membrii trupei împreună cu alți trei colegi – Irina Panainte, Adina Andriescu şi Constantin Giosu”, povesteşte profesorul de limba română Loredana Carcea, îndrumătorul trupei de teatru. Interesant e că la preselecţie nu s-a avut în vedere doar talentul viitorilor actori-amatori, juriul căutând şi copii cu talent la desen, la muzică sau în IT, cu sprijinul cărora să pregătească un spectacol în totalitatea lui. În trupă au intrat 19 copii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
Repertoriu bogat
În distribuirea rolurilor de „debut”, coordonatorul copiilor a urmărit să valorifice ceea ce avea fiecare dintre ei mai „interesant”: faptul că unii cântă cu vocea sau la diferite instrumente, alții sunt buni dansatori etc. Apoi, au fost alese 5 piese scrise de autori consacrați (Tudor Mușatescu) sau mai puțin cunoscuți (Alecu Popovici), conținutul lor fiind adaptat la contextul zilelor noastre, pentru un “plus” de atractivitate. Primele reprezentații au fost susținute în Sala de festivități a școlii, în prezența unui public numeros - format din elevi de gimnaziu ai școlii, cadre didactice, părinți.
În urma reacţiilor favorabile, o parte dintre scenete au fost reluate și pentru elevii claselor a III-a și a IV-a. “Intrarea la spectacol s-a făcut pe baza unui bilet cu prețul de 1 leu!!!, iar suma care s-a strâns a reprezentat o formă de autofinanțare a trupei (taxe de înscriere la diferite concursuri, costul deplasării ş.a.). Importantă e, de asemenea, şi susţinerea părinţilor”, completează profesorul Loredana Carcea.
Reprezentaţii şi pe alte scene
Pe 14 mai, nouă actori din trupa „Școala de teatru” au urcat pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, participând la Festivalul de dramaturgie pentru elevi „Zâmbet de copil”. Chiar dacă nu au fost recompensaţi cu premii, micii actori de la Şcoala 7 îşi cultivă pe mai departe pasiunea pentru teatru. De curând, au participat la Concursul Județean de Teatru „Micul actor amator” de la Școala nr. 8 Botoșani cu alte două piese, fiind înscrişi cu trei spectacole şi la Festivalul Național de Teatru  „Poftiți la teatru!” - de la Ipotești. “Deși suntem la început, am făcut rapid progrese și suntem interesați să ne perfecționăm. În acest sens, am solicitat conducerii școlii să înlesnească colaborarea trupei cu persoane „pricepute” în această meserie”, încheie coordonatorul trupei de teatru de la Şcoala nr. 7 Botoşani.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu