duminică, 7 aprilie 2013

„Întâlnire de gradul zero” între elevi din Dorohoi şi mici nevăzători de la Târgu Frumos

Săptămâna activităților extrașcolare desfășurate sub genericul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” a venit cu o premieră pentru Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi, în data de 3.04.2013: vizita elevilor clasei a III-a B (învăţătoare Nicoleta Nani ) și a celor din clasa a III-a C ( învăţătoare Mihaela Burlacu ) la Liceul pentru Deficienți de Vedere ”Moldova” Târgu Frumos, judeţul Iași.

În rol de ”ghid” a fost doamna învăţătoare Iuliana Ghemu, care le-a prezentat elevilor, în ordine, cabinetele de igienă, gastronomie, muzică, informatică și geografie. Copiii au constatat  că și colegii lor nevăzători învață deprinderi de curățenie, pot găti și cânta, folosesc calculatorul cu ajutorul vocii sintetice, pot explora o hartă sau un glob pământesc în relief și iau notițe în alfabetul Braille - tastând clapetele pichtului. Au intrat și în „Clubul piticilor”, o cameră de joc pentru preșcolari și școlarii mici.

Dar ”clou”-ul acestei reuniuni a fost, fără îndoială, reprezentația din sala de festivități. Reticența de la început a copiilor dorohoieni față de colegii lor de la Liceul ”Moldova” (cauzată de ineditul întâlnirii cu „Celălalt”, cu „Diferitul”) s-a convertit în căldură emoțională de la primele acorduri de muzică ușoară intonate de Silvia Chiron ( clasa a VIII-a) - voce și chitară și de Andrei Țarnă  (clasa a IX-a) - orgă electronică. Au urcat apoi pe scenă trei viitoare staruri ale muzicii populare, trei voci superbe: Maria Băcăuanu, Alexandra Mirică și Andreea Maftei (clasa a V-a).

După o fotografie de grup a urmat un alt moment interesant pentru elevi: Mădălina Grosu (III B) a fost legată la ochi cu o eșarfă, fiind condusă de Eusebiu Toma (clasa a VIII-a) dintr-un corp în altul al liceului, pe un traseu care a inclus coridoare, uși și trepte ascendente și descendente. Astfel, ea a experimentat rolul de ”nevăzător”, ghidat de o altă persoană fără vedere. A mărturisit ulterior că nu a fost tocmai confortabil!
În sala clasei I, doamna Ghemu le-a prezentat elevilor tabla și piesele șahului Braille, explicându-le aspectele particulare ale acestui joc.
În final, s-a exprimat dorința ca această întâlnire cu un real efect formativ să aibă un ”va urma”: anul viitor, elevii Liceului ”Moldova” să fie oaspeții Școlii „Spiru Haret”. Elevii și cadrele didactice de la Școala ”Spiru Haret” mulțumesc directoarei Liceului ”Moldova”, doamna profesor Margareta Pristavu și tuturor celor care i-au găzduit, pentru că au găsit aici o instituție școlară unde modernul bazei materiale se împletește fericit cu tradiționalismul principiilor și al deschiderii sufletești!    
(Material transmis de psihologul Robert Lupaşcu, Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu