sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Lumea semenilor fără vedere, dezvăluită elevilor din Dorohoi


Psihologul Robert Lupaşcu, profesor-consilier al Şcolii nr. 5 „Spiru Haret” Dorohoi, a continuat în această toamnă seria întâlnirilor dintre nevăzători şi elevi dorohoieni, noutatea fiind dată de faptul că, de această dată, evenimentul s-a petrecut într-o instituţie şcolară din Dorohoi. Anii trecuţi, astfel de întâlniri s-au petrecut la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani, la Muzeul judeţean Botoşani, la Casa Armatei, precum şi la o firmă botoşăneană unde lucrează nevăzători. 
În această săptămână, invitat a fost Constantin Surugiu, membru al Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Oaspetele este un foarte bun violonist, cu numeroase premii la festivaluri ale nevăzătorilor (dar şi recent premiat la Festivalul „Satule, mândră grădină” de la Bucecea), precum şi autorul primei cărţi de reportaje şi interviuri din România scrise de un nevăzător. 
La întâlnirea de suflet au participat elevii clasei a VII-a A, diriginte profesor Marcel Angheluş de la Şcoala nr. 5 şi clasa a XI-a C, profesor Murariu Sonia şi profesor Mihoc Sergiu de la profilul «Ştiinţe Sociale» a Grupului Şcolar „Regina Maria”. Activitatea a început prin autoprezentarea domnului Surugiu, după care au audiat un scenariu radiofonic despre viaţa lui Louis Braille (1809-1852), creatorul alfabetului cu puncte în relief care-i poartă numele. Ulterior, doi dintre elevi au participat la un joc de rol, experimentând situaţia de persoană fără vedere, respectiv de însoţitor. Cele mai atractive momente au fost reprezentate de câteva demonstraţii ale invitatului, folosind instrumente şi aparate de care se folosesc nevăzătorii în viaţa de zi cu zi, ca: bastonul alb, picht-ul (maşina de scris în braille), jaws-ul (vocea sintetică instalată pe calculator) şi şahul Braille.
În final, elevele Andreea Lepardă şi Laura Macoviciuc au cântat două melodii. Constantin Surugiu le-a dat replica, interpretând la vioară două cântece populare din Moldova. Trei eleve de la liceul „Regina Maria” au oferit invitatului câteva obiecte artizanale. Întâlnirea se înscrie în proiectul educaţional «Trăim alături de oameni ca noi», coordonat de Robert Lupaşcu, profesor-consilier la Şcoala nr. 5 Dorohoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu