marți, 17 aprilie 2012

Târg de jucării vechi, de Paşti

Pe Pietonalul Unirii din Botoşani, în vecinătatea Iepuraşului amplasat de municipalitate în ton cu Sărbătorile Pascale, câţiva copiii îşi scoseseră jucăriile vechi la vânzare, după modelul târgului ce prinde viaţă în vecinătatea zilei de 1 iunie. Cine ştie, poate necazurile s-or fi mutat şi în lumea celor mici, din moment ce consideră că târguri de genul acesta trebuie să se succeadă de mai multe ori pe an.

duminică, 15 aprilie 2012

Urare de Pasti, primită de la un profesor botoşănean

Isuse, ce ti-am dat?... 

Tu ne-ai adus iertarea,
Ne-ai dat Salvarea-n dar.
Ne-ai scos din închisoarea
pacatului murdar.

Ne-ai dat o noua fire
si un vesmânt curat.
Dar noi, ca multumire,
Isuse, ce Ti-am dat?

Tu ne-ai adus putere,
scântei din focul Tau,
o sfânta-nvapaiere
ce mistuie ce-i rau.

Spre vesnica cetate
o cale ne-ai taiat.
Dar pentru-acestea toate,
Isuse, ce Ti-am dat?

Tu tot ce-aveai în lume
si-n cer ne-ai daruit:
si inima, si nume,
si Duh nemarginit.

Si-n zarea albastruie
Tu ce-ai luat si cât?
...Doar patru rani de cuie
si-o rana-n piept. Atât...  (Costache Ioanid)

Sarbatori implinite!
HRISTOS A INVIAT !

vineri, 13 aprilie 2012

Tinere talente, promovate de Asociaţia culturală “Vis de artist”

Muzeul Judetean Botosani a gazduit joi seara a XXVI-a editie a „Intalnirii de astazi”, program derulat de Asociatia culturala Vis de Artist din decembrie 2008. Actiunea intitulata sugestiv „Flori din raze de soare” a fost prezentata de eleva Alexandra Obreja si a cuprins momente artistice sustinute de tinere talente din judetul Botosani.
Programul artistic a debutat cu instantanee teatrale si muzicale din cadrul Festivalului national de poezie si proza „Mihai Eminescu” organizat de Societatea cultural-artistica „Arlechin”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Asociatia culturala Vis de Artist si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Botosani. Au participat: trupa de teatru "Parol", coordonata de prof. Diana Damean, Elisa Balau si Diana Roman, coordonate de prof. Florin Ciobanu si recitatoarea Iuliana Mardare. 
Au urmat diferite momente muzicale, vocale si instrumentale, evidentiate in cadrul Festivalului judetean de muzica pentru copii si tineret "Raza de soare" din 25 martie, organizat de Societatea cultural-artistica Arlechin, Fundatia Judeteana pentru Tineret, Asociatia culturala Vis de Artist si Palatul copiilor Botosani. Au cantat copii si tineri din Botosani, Dorohoi, Saveni, Flamanzi, Vorona, Trusesti si Vlasinesti: Latif Ispir (Premiul "Vis de Artist" si Premiul III, cl. V-VIII), Ionela Ursea (Mentiune, cl. IX-XII), Samuel Pascariu-Galiano (Premiul al III-lea, cl. I-IV), Morena Băncescu (Premiul al III-lea, cl. V-VIII), Silviu Murariu (Premiul al III-lea, cl. V-VIII), Matei Macuc (Premiul al III-lea, cl. V-VIII), Marcela Apopei (Premiul al III-lea, cl. IX-XII), Oana Gicoveanu (Premiul al III-lea, cl. IX-XII), Bianca Achitei (Premiul al II-lea, cl. I-IV), Ada Maria Varareanu (Premiul al II-lea, cl. V-VIII), Georgiana Jascanu (Premiul al II-lea, cl. IX-XII), Ella Alexandra Paduret Nechifor (Premiul I, prescolari), Teo-Elena Ispir (Premiul I, cl. I-IV), Ana Maria Podovei (Premiul I, cl. I-IV), Cosmin Mariciuc (Premiul I, cl. V-VIII), Alexandra Mihalache (Premiul I, cl. V-VIII), Andreea Terciu (Premiul I, cl. IX-XII) si Marius Danalache (Trofeul "Raza de soare", concurent cl. V-VIII).
Manifestarea a fost organizata in parteneriat cu Muzeul Judetean Botosani, cu sprijinul Societatii cultural-artistice "Arlechin", Asociatiei judetene a organizatorilor de evenimente si Art Productions.

luni, 9 aprilie 2012

“Nu violenţei”, la LPS Botoşani

Urmare a parteneriatului dintre Fundația ”Solidaritate și Speranță” Filiala Botoșani și Liceul cu Program Sportiv Botoșani, luni 2 aprilie 2012, a fost pus în aplicare proiectul ”Eu spun: NU VIOLENȚEI”, un proiect inclus în programul educațional ”Școala altfel”. 
Dorina Rață, coordonator programe în cadrul Fundației a prezentat elevilor din clasele a V-a B (diriginte pr. prof. Liviu Botezatu) și a V-a C (diriginte prof. Nadia Păduraru) materiale video referitoare la cauzele violenței în școală și comportamentul ce trebuie adoptat de elevi pentru prevenirea conflictelor.
Activitatea s-a finalizat cu o aplicație practică menită să sensibilizeze elevii cu privire la consecințele actelor de violență asupra relațiilor cu ceilalți elevi și cu cadrele didactice.
”Este un început bun în colaborarea dintre Liceul cu Program Sportiv și Fundația ”Solidaritate și Speranță”, în ceea ce privește activitățile extra-curriculare la care elevii sunt foarte receptivi”, a precizat profesorul Nadia Păduraru.
Sursa: www.protbt.ro

„Şcoala altfel” la Curteşti

 În săptămâna 2- 6 aprilie numită ,,Şcoala  altfel”, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii cu clasele I-VIII Orăşeni Deal şi Băiceni şi-au propus să consolideze relaţiile de prietenie şi să iniţieze colaborări educative cu diverse instituţii, la nivel local, judeţean şi regional.
Proiectul pe care l-au propus se numeşte ,,Cultura – un mod de viaţă” şi se constituie ca  o încercare de evadare din cotidian, arată consilierul educativ al şcolii, prof. Lilioara Bârsan.
Structurat pe 5 teme mari, ce corespund fiecare unei zile din săptămână, proiectul este alcătuit din activităţi propuse de Consiliul Elevilor (excursii, drumeţii, donare cărţi şi alimente, jocuri sportive)  şi cadrele didactice (parteneriate cu grădiniţe şi şcoli din Botoşani şi Suceava, activităţi cu caracter ecologic).
Astfel, luni, Ziua Democraţiei, au fost procurate şi donate cărţi elevilor clasei I de la Băiceni de către elevi de le Şcoala 10 Botoşani şi alimente unor familii nevoiaşe din sat, activitatea fiind un pas din Proiectul cu caracter permanent „Bunăvoinţa”. Nu doar copiii, ci şi părinţii au fost receptivi, demonstrând că relaţiile de prietenie şi ajutor reciproc din interiorul satului sunt intense.
În ziua Democraţiei, fiecare clasă a organizat drumeţii, excursii şi vizite. Prichindeii de grădiniţă, îndrumaţi de educ. Dana Gălăţanu, au luat o binemeritată pauză pe terenul de joacă din Parcul Mihai Eminescu, după care au participat la o activitate educativă, alături de colegii din clasele I-IV, coordonaţi de prof Gica Simion, Niculina Corduneanu şi Neculai Arpinte, la ISU Botoşani.
Colegii mai mari (clasele V-VIII) au descoperit că o drumeţie la pădure îmbunătăţeşte relaţiile dintr-un colectiv şi este o alternativă  de petrecere a timpului liber mai interesantă decât calculatorul.
Şi pentru că protecţia naturii este una dintre problemele intens mediatizate, Ziua Eco s-a dorit o luptă pentru mediu. a iniţiat  parteneriatul  cu Şcoala cu clasele  I-VIII Nr. 1 Hârtop şi cu Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 8 Suceava, în care preşcolarii şi elevii claselor I-VIII din Orăşeni Deal au plantat puieţi, au curăţat zone de pădure şi parcuri, au realizat afişe ecologice ce vor fi amplasate pe teritoriul localităţilor menţionate.
Director, profesor Carmen Iftode         

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Karaoke, excursii, echitaţie şi “Drumul cărţii” în “Săptămâna altfel”

Elevii de la Scoala nr 7 Botosani au finalizat deja celebra Saptamana altfel, si in ciuda ideii cum ca a fost multa agitatie, pierdere de timp si de bani, au ramas cu amintiri frumoase  si din cadrul activitatilor desfasurate alaturi de profesor Bianca Penciuc. Copiii  din clasa a III a D s-au dovedit veseli si talentati in timpul programului artistic “Happy children”, derulat ca parte a  Cercului  profesorilor de limba engleza din oras. Marti si joi s-au distrat la “Karaoke show”, cu melodiile lor preferate in engleza, franceza, romana si portugheza, si au devenit mici actori, interpretand scurte roluri in limba engleza, in cadrul proiectului “Let’s get on the stage!”.  
Miercuri, copiii din clasa a V- a A au vizitat Mosia «Cai de vis», de la Varful Campului, unde au admirat minunatii cai si au luat prima lectie de echitatie. Vineri, elevii au realizat o expozitie cu felicitari  de Paste si postere cu text in limba engleza, dupa care a urmat “Drumul cartii”, o vizita interesanta la Tipografia Ria. Copiii s-au bucurat ca au putut sa joace un rol,  sa  cante, sa deseneze, sa se plimbe, sa afle lucruri noi si mai ales sa fie impreuna intr-un mediu mai informal, relaxant, declarand ca asa si-ar dori sa fie la scoala in fiecare zi.


miercuri, 4 aprilie 2012

Olăritul, o meserie milenară pe cale de dispariţie

Aceasta a fost titulatura proiectului coordonat în „Săptămâna altfel” de profesorii Anca Gheorghiţă, Daniela Hlihor si Irina Luţuc, la care au participat elevii claselor a VII-a A şi a VIII-a C de la Şcoala nr. 12 Botoşani. Partenerii implicaţi: Sonia şi Eusebiu Iacinschi. Obiectivele propuse prin proiect au fost:
* Aflarea tehnicii prelucrării lutului de către olari;
* Preţuirea muncii şi respectarea celor care duc mai departe tradiţia populara;
* Cunoasterea utilizărilor vaselor de lut.
În spaţiul proiectului, a fost prezentat un referat rezonant cu tema şi a fost vizitat atelierul familiei Iacinschi, pentru a vedea cum se fac obiecte ceramice.
Profesorii V. Atomei, Olimpia Irinciuc şi Octavia Buhociu de la aceeaşi şcoală au gândit o «excursie de o zi», cu titulatura: «Pe urmele istoriei si literaturii in judetele Suceava si Neamt». Participanţi: elevii claselor a V-a B, aVI-a A şi B, a VII-a C şi a VIII-a C.
La clasa a VII-a A (diriginte profesor D. Hlihor), s-a discutat despre alimentaţie sănătoasă. Dupa teorie, s-au pregatit salate de fructe, sucuri naturale din fructe si legume cu care au fost  serviti si invitatii - profesori si parinti. (Informaţii furnizate de profesor Octavia Buhociu).

duminică, 1 aprilie 2012

Concurs și simpozion național pentru drepturile omului

Sursa: http://maria-popart.blogspot.com
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani si Școala nr. 8 ”Elena Rareș” Botoșani organizează cea de-a VI-a ediție a Concursului și Simpozionului educațional pentru drepturile omului COMUNICARE, LIMBAJ, REALITATE, care se va desfășura pe 19 mai 2012.
Evenimentul are drept echivalent participarea la un Concurs național de picturi și colaje pentru elevi, precum si la un simpozion pentru educatori, în care se vor prezenta modalități de educație privind drepturile omului.