duminică, 24 aprilie 2011

“Tradiţii şi obiceiuri”, predate la Vlădeni

În localul şcolii din Vlădeni şi la casa socială a parohiei este organizat un atelier unde elevi ai clasei a III-a învaţă să încondeieze ouă. Ei sunt îndrumaţi de părintele paroh Constantin Claudiu Oniciuc şi de institutorul Daniela Onica Podariu, în spaţiul unor lecţii practice ce ţin de opţionalul „Tradiţii şi obiceiuri”. 
„Bucuria de pe chipul copiilor este mare, căci rodul muncii cu chişiţa şi cu ceara topită încântă ochiul şi stârneşte aprecierea celor din jur”, afirmă institutorul Daniela Onica Podariu. Aşa se întâmplă frecvent la Vlădeni, dar şi la Paltinu, Vatra Moldoviţei, unde - la Concursul Interjudeţean „Oul Închistrit” - trei eleve de la Şcoala Vlădeni au luat locul I la secţiunea „începători” şi Premiul special pentru autenticitatea costumului popular, în luna aprilie.
„Aşa cum îi percep eu pe elevii mei, sunt convinsă că moştenirea culturală e pe mâini bune. Dacă le vom arăta care este diferenţa dintre autentic şi kitch mereu, dacă le vom îndrepta de mici atenţia spre muzica populară, spre costumul vechi, autentic, nu se poate ca mai târziu să nu le tresalte inima la auzul unei fanfare sau la vederea unui ştergar înflorat”, ţine să sublinieze institutorul Daniela Onica Podariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu