marți, 19 aprilie 2011

Lecţii de viaţă pentru elevii din Dângeni

Şcoala generală din Dângeni desfăşoară de mai mulţi ani, în cadrul unui proiect educativ, activităţi împreună cu Fundaţia pentru Sănătatea Familiei Iaşi. Ele se petrec în Centrul de asistenţă medicală comunitară de pe lângă Căminul Cultural, în prezenţa unor lideri ai Fundaţiei (Liliana Basarab - coordonator de creaţie şi Diana Sârghe - coordonator de training) şi a profesorului Corina Turtă - coordonator educativ la Şcoala Dângeni.
Un real interes a trezit o primă temă a anului 2011 – „Campanie de conştientizare privind circulaţia în trafic”. Grupaţi în echipe, elevii au realizat postere ce se doresc a fi un mesaj de atenţionare pentru şoferi şi pietoni, exprimate prin sloganuri de genul: ,,Atenţie la neatenţie”, ,,Viaţa este la mijloc”, ,,Aveţi grijă la traversare”, ,,Acordaţi prioritate pietonilor” etc.  
Următoarea temă, ,,Violenţa în ochii copiilor”, a parcurs trei etape. Prima a fost un test cu exemple de violenţă domestică şi violenţă şcolară, în care s-au evidenţiat perceperea, exprimarea, analiza în opinia elevilor a câtorva tipuri de violenţă, de grup, de mediu din care provin elevii, sex, vârstă etc.
În cea de-a doua etapă s-a experimentat „jocul de rol”. „Actori” au fost trei elevi instruiţi cu aceeaşi ,,poveste”, la care au avut reacţii individuale şi de grup diferite: de aprobare, dezaprobare, ignorare, de presiune a grupului, de acceptare. În cadrul atelierului de creaţie, a treia etapă a activităţii, elevii au realizat afişe pe tema violenţei care transmit un mesaj adulţilor şi care trebuie să se regăsească şi în discursul şcolii.
Toate activităţile au fost desfăşurate de elevi cu baza materială asigurată de Fundaţie (culori, ştampile, carioci, acuarele markere de diferite culori şi mărimi, acuarele, hârtie albă şi colorată, lipici, aparatură modernă video etc). „Afişele şi posterele realizate de elevi vor fi expuse de Fundaţia pentru Sănătatea Familiei, Iaşi în diferite locaţii şi şcoli, pentru a transmite în imagini mesajul elevilor noştri şi altor copii”, precizează profesor Constantin Andrei, directorul Şcolii din Dângeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu